Werken in de vakantie

Waarde baardmeneren,

De zomer komt er al bijna aan en dat maakt mij intens gelukkig. Afgezien van dat het zo warm is en ik meteen de rug nat heb van het zweet boven de 23,5 C vind ik dat heerlijk. Mijn favoriete bezigheden hier zijn lekker aan het strand zitten, m’n eigen een beetje nathouden en iedere dag een flinke biefstuk op de grill mieteren. Zwemmen in de zee vind ik ook mooi maar dat kost me dan eigenlijk weer net te veel moeite. Ik bedoel, ik krijg al bijna een astma aanval als ik na het werk naar de auto loopt, dus dat zwemmen is wat te veel van het goede. Deze zomer zit er voor de beer helaas geen vakantie in. Omdat ik namelijk nog geen werkgeschiedenis heb krijg ik niet genoeg vakantiegeld om het de hele zomer uit te zingen dus moet ik gewoon gaan werken. Mijn vriendin wel, dus ik mag die zatlel straks iedere dag op ’t strand gaan ophalen omdat ze weer te veel pinten of mojito’s naar binnen gewerkt heeft. Maar ik zal niet de enige zijn die in de vakantie mag werken, dus dit is mijn
ode aan alle noeste werkers die de zon iedere dag trotseren om brood op de plank te krijgen.

Ten eerste wil ik graag stilstaan bij iedereen die de vakantie voor ons mogelijk maakt zonder dat we in anarchie vervallen: de essentiële medewerkers. Je weet dat vast nog wel, het volk waarvoor we dat valse applausje hebben gegeven op een doordeweekse dag. We hadden net zo goed allemaal met onze middelvinger uit het raam kunnen gaan staan want dat is een betere afspiegeling van hoe we ons voelen en gedragen de laatste weken. Kom niet aan met gezeik over vrijheid, de overheid probeert je in leven te houden. Maar 2 schrale maanden na dat applaus staan we met z’n allen lekker te demonstreren en wat agenten af te rossen op het plaatselijke plein. Laten we dit voor eens en altijd settelen. Black Lives matter en All lives matter hebben het beiden fout. No lives matter is een organisatie die ik zou steunen. Wij zijn namelijk gedoemd tot de vergetelheid dus het maakt echt geen kut uit wat we doen. Zolang we niet inzien dat we allemaal mensen zijn en dat we rassen gecreëerd hebben om een gevoel van dominantie vast te stellen gaan we het probleem niet oplossen. Er is namelijk maar 1 ras en dat is het menselijke ras. Ook wraak, een verontschuldiging, of de andere kant optippen gaat niet goed maken wat er in het verleden is fout gegaan. Om dan toch het beste uit het leven te halen heb ik wel een dikke tip: Doe eens lief voor elkaar. Pak elkaar eens lekker bij de lul. Geef eens een complimentje over iemands baard, ongeacht of het een man of een vrouw is. But don’t look back, we’re not going that way.

Terug naar het onderwerp, mensen die werken in de vakantie. Die supermarktmedewerkers hebben het in de zomer nog wel enigszins goed bekeken, die staan lekker in een winkel waar volop airconditioning aanwezig is. Ware het niet voor de lastige klanten die, net als mijn vriendin na een stranddag, met hun zatte bakkes voor commotie komen zorgen. Toch ga ik zelf graag naar de winkel in de zomer. Ze hebben verschillende soorten zomers bier waar je heerlijk van kan genieten, en als ik onder de airco ga staan kietelt mijn baard zo lekker. Blijf ik lang genoeg staat dan krijg ik ook zo’n stijve tepels dat ik er mijn zonnebril aan kan hangen en dat vind ik fantastisch. Maar supermarktmedewerkers zorgen er natuurlijk wel voor dat wij met z’n allen lekker aan een koude pint kunnen gaan zitten thuis en goedkoop materiaal kunnen halen voor de BBQ. Deze mensen zijn dan in mijn ogen ook waarlijk helden en verdienen een oprecht applaus. Of beter nog, ze verdienen een baardknuffel. Wat is er nou een grotere blijk van waardering, dan naar een 15 jarige puistenkop te lopen en z’n gezicht in je baard te drukken terwijl je zwoel in zijn oor fluistert: goed gedaan jongen, ga zo door.

Dan hebben we natuurlijk ook nog het volk dat de hele dag in de hitte staat te venten. Ik ben blij dat deze mensen er zijn want dat zorgt ervoor dat we allemaal met een goed geweten een lekkere vette bek kunnen halen of een verkoelende ijsco. Deze noeste seizoenarbeiders zijn in de zomermaanden gewoon onmisbaar. Waar we de puistenkop van de supermarkt belonen met een knuffel voor hun harde werk denk ik dat deze groep mensen daar toch minder op zit te wachten, het is immers al zo warm. Hoe gaan we het dan aanpakken? Nou, ik denk dat deze mensen zoveel chagrijnen tegenkomen iedere dag dat een moment van tederheid en wellicht intimiteit toch welkom is. Bied eens aan om je lekker door je baard te laten aaien. Of als ze zelf een baard hebben kan je bij hun even kroelen, da’s toch zo fijn. Daarmee geven wij als baardmannen wel de juiste boodschap af. We zien er misschien wild uit maar we zijn de grootste knuffelberen die rondlopen op deze aardkloot. Doen we ook onze baard nog lekker verzorgen zodat ‘ie lekker ruikt en zacht is vind ik dan tegelijkertijd wel iets woest-erotisch hebben wat onze boodschap alleen maar versterkt.

Dat vind ik eigenlijk het belangrijkste werk wat er gedaan moet worden in de vakantie. Ik kan hier dan wel iedere dag naar het kantoor gaan om de koffiepot leeg te slobberen, maar ik denk dat we meer aan de erotiek moeten werken. Ook voor de mensen die in de zomer gewoon een baan hebben moeten hier even de schouders onder zetten en gas op die lolly want ik denk dat we allemaal een stuk liever voor elkaar zijn als er wat meer geneukt wordt. Zeg nou zelf, tijdens de seks of op het hoogtepunt zelf vind je toch gewoon alles geweldig. Dan is de hele wereld een grote roze olifant. Je maakt je nergens druk over en het is zelfs extra geil als je partner allemaal stoute dingen tegen je zegt. Zo moeten wij denk ik ook in de maatschappij staan en over straat lopen, alsof we seks hebben. In mentaal opzicht dan he, want als je op straat met je lul uit je broek loopt mag je heel snel mee met oom agent. Als wij nou het leven beleven als een soort eeuwigdurend orgasme wordt er toch veel minder ruzie gemaakt. Botsing met de auto, geeft niks maat hier heb je een knuffel. Glas bier omgestoten in de kroeg, kusje erop en ’t is weer goed. De rij in de winkel is te lang, doen we gewoon even tegen elkaar aan schurken, het liefst tot we met een erecte gehakstaaf of natte handveger in de broek staan. En niet allemaal zo flauw doen met je monogamie, dit past er echt wel in. Mijn rijinstructeur zei vroeger tegen me: ergens anders honger krijgen en thuis gaan eten.

Wellicht is mijn droom van een continentale orgie er wel een voor de volgende generaties maar het is wel lekker om over te dromen. In de tussentijd zet ik nog een verse pot koffie voor op kantoor.

In afwachting van uw vermakelijke reacties verblijf ik, uw nederig dienaar,

Coen Smulders