Wat is het verschil tussen waterbasis en oliebasis pomade?

Wacht 's even, pomade is toch gewoon pomade, of niet? Gewoon wat in je haar smeren en je bent klaar om te gaan, toch?

Nou, niet per se. Niet alle pomades zijn hetzelfde. Verschillende soorten zullen invloed hebben op je look, je dagelijkse routine, de gezondheid van je haar en natuurlijk ook op je zelfvertrouwen.

De juiste haarpomade kiezen is niet ingewikkeld. Het vereist gewoon een beetje inzicht - en inzicht is het kenmerk van een man die evenveel om zijn hoofdhaar geeft als om zijn baard.

In deze blog leggen we het verschil uit tussen waterbasis en oliebasis pommades.

Maar eerst...

WAT IS POMADE EIGENLIJK?


Pomade is een haarstylingproduct dat is ontworpen om je haar de gewenste hold te geven om je gestylede en gedefinieerde look te behouden. Maar het is niet zomaar een willekeurig haarstylingproduct. Pomade is zeker niet hetzelfde als gel, wax, crème of lijm, etc.

Het belangrijkste kenmerk van pomade is dat het je haar er shiny, glossy of slick uit kan laten zien. Veel andere haarstylingproducten verminderen eigenlijk de glans, denk hierbij aan een fiber of een clay.

Pomade is goed voor veel verschillende kapsels, maar is bijzonder effectief bij looks die zijn gekamd, gladgestreken en/of aan de zijkant zijn gescheiden - inclusief de pompadour en hard part-stijlen.

Pomades hebben meestal een vettige of wasachtige consistentie wanneer ze uit het potje komen. Daarna kan de manier waarop ze eruitzien en aanvoelen in je haar flink variëren, afhankelijk van hun ingrediënten. Er zijn oliebasis pomades en waterbasis pomades. En ze kunnen allemaal erg verschillend zijn in hun niveaus van hold, textuur, glans en gevoel.

VERSCHIL 1: HUN INGREDIËNTEN VERSCHILLEN


Wat er in het product gaat, bepaalt alles over je ervaring ermee.

De oliebasis pomades van vandaag de dag zijn gebaseerd op klassieke ouderwetse producten die je opa vroeger gebruikte, zoals Brylcreem of haarwax. Hun belangrijkste ingrediënt is een olieachtig product, meestal petroleum of petrolatum, of af en toe paraffine of bijenwas of lanoline. In de 19e eeuw gebruikten ze dierlijke vetten (denk aan Reuzel), soms gemengd met een gepureerd appelproduct en parfum. Vanwege de olie droogt dit soort pomade niet op, maar blijft het kneedbaar en vet. Het wast ook niet gemakkelijk uit, vaak erg lastig zelfs en moet je met afwasmiddel aan de slag. Sommige moderne oliebasis pomades gebruiken daarentegen boters, maar deze zijn vaak droger in het haar en hebben toch minder glans.

Waterbasis pomades zijn ontworpen om vele redenen die we hieronder zullen bespreken - ze wassen gemakkelijk uit met alleen water, zijn gemakkelijker te stylen, enzovoort. Ze bevatten nog steeds enkele oliën of wasachtige ingrediënten, maar in minimale hoeveelheden. Het eerste ingrediënt is water, dus ze zijn wateroplosbaar. Ze gedragen zich echter wel als oliebasis pomades, vooral door een haarstijl gedefinieerd en glanzend te maken, en ervoor zorgen dat dit de hele dag zo blijft zitten, wat een groot voordeel is voor ons mannen.

VERSCHIL 2: HOE ZE WORDEN AANGEBRACHT


Een waterbasis pomade is licht en glad en zeer eenvoudig aan te brengen. Het schept gemakkelijk uit het potje en verspreidt zich gemakkelijk wanneer je het tussen je handen wrijft. Het aanbrengen ervan is een kwestie van inwrijven en borstelen/kammen naar de gewenste stijl. Een water-gebaseerd product zal niet snel in je haar blijven plakken en "trekken" bij het aanbrengen. Als je deze pomade in vochtig haar aanbrengt krijg je nog meer shine aan je haar, echter wordt de hold iets minder. Zorg je ervoor dat je haar goed droog is, dan heb je maximale hold.

Een oliebasis pomade is zwaarder, wasachtiger en vereist meer werk en vaardigheid om aan te brengen. In het potje voelt het behoorlijk solide aan en het kost tijd om het op te warmen in je handen. Het vereist zeker wat warmte om het meer kneedbaar te maken. Wanneer je het op je haar wrijft, zul je een stuk meer trekkracht en weerstand voelen dan bij een waterbasis pomade.

VERSCHIL 3: DE GLANS EN GLANS VAN JE HAAR


Als jij een glansniveau van wereldklasse wilt zoals in zwart-wit films uit de jaren 1930, kies dan voor een oliebasis pomade. Dat komt simpelweg omdat het vette, olie-achtige ingrediënten heeft die de hele dag zo blijven. Maar let wel op, je kunt veel ophoping en glans in je haar behouden gedurende meerdere dagen. We raden je wel aan om na een paar dagen je haar goed uit te wassen om alle substanties te verwijderen.

Als je nog steeds een goede glans wilt zonder deze olielaag, werkt een waterbasis pomade geweldig - zelfs als je een pompadour à la Elvis Presley wilt rocken.

En als je helemaal geen glans wilt, maar de voorkeur geeft aan een matte afwerking, werk dan eenvoudig een waterbasis clay pomade in droog haar en style het met je vingers voor een meer avant-gardistische look.

VERSCHIL 4: WAT IS DE HOLD/KRACHT


Het is heel eenvoudig. Een waterbasis pomade moet binnen enkele minuten na het aanbrengen opdrogen en de hele dag zijn hold behouden. (Verschillende producten hebben verschillende niveaus van hold.) En geloof niet in de mythe dat alle waterbasis pommades "knapperig" of "broos" worden. Een kwalitatieve waterbasis pomade zal stevig op zijn plaats blijven zitten en toch zacht aanvoelen.

Een oliebasis pommade blijft kneedbaar genoeg om opnieuw te stylen met borstel, kam of vingers. De Greasers uit de jaren 1950 met hun kammen zijn hiervan een perfect voorbeeld. Het is goed als je wilt restylen of aanpassen, maar niet zo goed als het haar regelmatig van plaats verandert en herhaaldelijk moet worden opgefrist.

VERSCHIL 5: RESIDU EN HET WASSEN


Dit is waar waterbasis pomades echt uitblinken omdat ze zo gemakkelijk uit te wassen, te spoelen en zelfs uit te borstelen zijn. Erg handig. Geen problemen met resten op kussens en minder kans op verstopte poriën die infecties en puistjes veroorzaken.

Een oliebasis pomade kost behoorlijk wat stevig shampooën om de opbouw te verwijderen. Soms moet je meerdere sessies van wassen en uitspoelen doen om het goed uit te wassen. Als het niet goed wordt verwijderd uit je haar, verwacht dan vlekken op je kussens/lakens en neemt de kans op het ontwikkelen van acne op je hoofdhuid/nek/haargrens toe.

VERSCHIL 6: WEERSTAND TEGEN DE ELEMENTEN


Regen, zweet en vochtigheid kunnen effect hebben op elke pomade.

Afhankelijk van het niveau van hold, kan een waterbasis pomade verslechteren zodra het vochtig of nat wordt. Dan moet je wat meer product aanbrengen om opnieuw te stylen. Mannen die flink zweten tijdens het sporten zullen wel last bij hebben met een waterbasis pomade, zodra je flink gaat zweten, dan gaat je kapsel instorten.

Een oliebasis pomade zal vorm verliezen als je knar nat wordt door regen of zweet, maar de olielaag zal niet worden weggespoeld en blijft vettig en kneedbaar voor het opnieuw stylen.

Dus, wat is nou beter? Waterbasis of oliebasis pomade?
Het zou nu wel duidelijk moeten zijn dat wij zelf de voorkeur geven aan de waterbasis pomade boven de oliebasis versie.

Als jij een kerel bent die liever minder tijd besteedt aan het stylen en wassen van je haar, is een waterbasis pomade de manier om te gaan. Je kunt nog steeds die klassieke gladde looks van de jaren '30, '40 en '50 krijgen, maar zonder de olie-opbouw en tegelijkertijd is het uitstekend voor moderne kapsels. Plus de stijl kan steviger op zijn plaats blijven. Je kunt zelfs je haar stylen zonder dat het er "nat" uitziet.

Als je geen moeite hebt met de vettigheid en het geen probleem vindt om extra moeite te doen voor het aanbrengen, stylen en wassen, dan is oliebasis wellicht een goede keuze voor jou.

Zorg er gewoon voor dat je een pomade kiest met kwaliteitsingrediënten die je haar beschermen, net zoals je baardverzorgingsproducten je machtige baard beschermen.

Om jouw leven wat gemakkelijker te maken, hebben we een Top 5 waterbasis pomades met sterke hold samengesteld:
- Suavecito Firme Hold
- Reuzel Blue
- Uppercut Deluxe Pomade
- Gladjakkers Pomade
- Layrite Super Hold

En natuurlijk ook nog een top 5 oliebasis pomade met een sterke hold
- Reuzel Pink
- Suavecito Oil Based Pomade
- High Life Heavy Hold
- Prospectors Crude Oil
- Schmiere Pomade Strong

Wat is het verschil tussen waterbasis en oliebasis pomade?