Welk double edge scheermesje is voor mij geschikt?

Het mooie van nat scheren is de enorme hoeveelheid maatwerk waarmee je een nog veel betere scheerbeurt kunt krijgen. Als je onlangs bent overgestapt van scheermesjes met cartridges, zijn er waarschijnlijk een paar dingen waar je rekening mee moet houden, waar je je voorheen geen zorgen over hoefde te maken. Een van die dingen is het type double edge scheermesje dat je in jouw safety razor gebruikt.

Je moet namelijk op zoek naar het juiste scheermesje dat past bij jouw baardgrofheid en huidtype. Omdat ieders huid- en haartype uniek is, is het erg moeilijk (zo niet onmogelijk) om het ene mesje boven het andere aan te bevelen. Een mesje dat voor de ene persoon een soepel en comfortabel scheerresultaat oplevert, kan op de huid van iemand anders hard en oncomfortabel zijn. Als je nog niet bekend bent met natscheren, begin dan met een mild mesje en experimenteer met verschillende merken totdat je het juiste mesje hebt gevonden.

Uiteraard zijn alle double edge scheermesjes geschikt voor het scheren van de baardharen, maar elk merk wordt op een andere manier vervaardigd met gebruik van verschillende materialen, waardoor het ideaal is voor bepaalde huidtypes en haardiktes. Het is de taak van elke natte scheerder om te ontdekken welk huidtype hij heeft, de dikte van zijn baard en, met vallen en opstaan, welke mesjes het beste bij hem past.

Het is duidelijk dat alle scheermesjes scherp zijn, heel scherp, maar sommige zijn scherper dan andere. Derby Extra staan bijvoorbeeld bekend als een behoorlijk bot mesje (minder scherp), terwijl Feather mesjes de scherpste mesjes zijn die je kan krijgen.

Waarom zou je een relatief bot mes willen, terwijl het scherpste mes toch het beste werkt toch? Nogmaals, dat hangt af van de gebruiker: hoe scherper het mes dat je gebruikt, hoe groter het risico is op algemene irritatie. Daarom wil je een mesje gebruiken dat moeiteloos en pijnloos jouw stoppels verwijdert. Derby Extras zijn goed voor mensen met fijnere haartjes, omdat ze geen superscherp mesje nodig hebben, maar ook voor mensen met een gevoeligere huid, omdat het niet zo agressief is.

Op basis van de bovenstaande informatie denk je misschien dat het relatief eenvoudig is om het gewenste type mes te bepalen. Als je fijne haartjes hebt, ga dan voor Derby's en als je kleine staaldraadjes hebt die uit je kin groeien, ga dan voor een scherper mesje zoals de Feather. Het is echter niet zo eenvoudig als je rekening houdt met je huidtype. Wat als je heel dikke haren maar een ongelooflijk gevoelige huid hebt? Als je dan een zeer scherp mes gebruikt, krijg je zeker een gladde scheerbeurt, maar dit gaat waarschijnlijk ten koste van veel pijn en irritatie. Dit is de reden waarom het experimenteren met verschillende mesjes zo'n noodzaak is.

Een paar tips voor het vinden van het juiste double edge scheermesje:


- Als je merkt dat je meerdere keren over hetzelfde gebied moet gaan omdat de haren niet gelijkmatig afgesneden worden, en als je merkt dat het mes op een ongemakkelijke manier aan je haren trekt in plaats van er netjes doorheen te snijden, dan heb je waarschijnlijk een scherper mesje nodig.
- Als je merkt dat je na slechts 2 of 3 scheerbewegingen, hoe voorzichtig je ook bent, altijd een pijnlijke, geïrriteerde huid krijgt, dan is het mes waarschijnlijk te scherp voor je.

Hoe lang gaat mijn mes mee voordat ik het moet vervangen?


Er zijn hier geen vaste regels voor; Verschillende merken scheermesjes gaan een verschillende tijdsduur mee. Over het algemeen gaan ze allemaal tussen de 3 en 7 scheerbeurten mee. Je kunt van mensen met dikkere baarden verwachten dat ze minder scheerbeurten meegaan, omdat die mesjes harder moeten werken. Veel natte scheerders wisselen eenvoudigweg elke drie dagen de mesjes, in plaats van het risico te lopen dat ze ondermaats scheren. Anderen wachten tot ze de tekenen van een versleten mesje voelen voordat ze deze verwisselen.

Ons advies bij het kopen van double edge scheermesjes:


Bijna alle merken double edge scheermesjes zijn ook verkrijgbaar als losse pakjes van 5 of 10 mesjes. Ben je nog niet bekend welk mesje voor jou geschikt is? Koop dan wat losse pakjes van verschillende merken en begin met de wat mildere en minder scherpe mesjes zoals de Derby Extra. Kies daarbij wat merken uit het midden segment qua scherpte zoals Astra of Gillette. Ben jij er achter dat je vanwege je zware baardgroei en makkelijke huid de scherpste mesjes nodig hebt ga dan voor de mesjes van Mühle of Feather.
double-edge-scheermesjes